Kunst

U vraagt zich wellicht af: Waarom glas bij GoudsmederijLeerdam?

Ten eerste zijn zijn wij geweldig trots op onze glasstad Leerdam, al sinds 1891 weten glaskunstenaars bij GlasfabriekLeerdam menig hart te veroveren met hun prachtige glas/kristalobjecten, ook wij zijn gefascineerd door dit eeuwenoude ambacht. Wij voelen ons verbonden met hun passie, de schoonheid en emotie die in een (glas)juweel verwerkt zijn, daarom is dit zo’n geweldige combinatie, en willen dit graag met u delen!

De Glasfabriek

Opgericht door Jekel en Mijnsen, later, in 1912 overgedragen aan P.M. Cochius, die de eerste glaskunstenaars binnenhaalde. Onder hen ook Andries Copier, die jarenlang als enige de artistieke leiding had over de ontwerpen, zo introduceerde hij in 1930 het welbekende gildeglas. In 1938 wordt de fabriek overgenomen door verenigden glasfabrieken Schiedam.

Vandaag de dag wordt er naast de glasproductie, nog steeds het ambacht glasblazen op de fabriek uitgevoerd, kunstenaars en grote namen hebben hier naar hartelust hun kunsten al laten zien, dit alles momenteel onder leiding van o.a. Marco Lopulalan en Memhet Okkuscu die werkzaam zijn op de glasblazerij, en zelf onder eigen naam ook meerdere prachtige objecten hebben vervaardigd.